Противопожарни врати и степени на огнеустойчивост

Има различни степени на огнеустойчивост при противопожарните врати. Те се определят при сертифицирането на изделията спрямо законодателството на ЕС. Степента се означава с инициалите EI, след които следва цифра. E идва от английската дума emission, а I от Insulation, които в превод означават емисия и изолация. Цифрата след тях показва времето в минути, през което вратата е способна са задържи топлината на огъня и вредните емисии.

Другата страна на вратата (студено лице) не трябва да надвишава температура от 180 градуса по Целзий. По този начин защитените помещения се предпазват и се осигурява достатъчно време за евакуация на хора и спасяване на ценни вещи.

Защо да закупим блиндирани врати за дома и офиса?

Пожароустойчивите врати Борман – средства против стихиите. Как да сме сигурни в противопожарния ефект на вратите? Колко време издържат? Вижте…

Противопожарните врати трябва да преминат предварителни тестове за издръжливост. Според тях, те се делят на няколко класа:

EI 15 – това е най-ниския клас, при който вратите са способни да задържат дима и огъня за около 15 минути. Използват се най-вече в по-малки помещения, където няма голям риск от пожари.

EI 30 и EI 45 – среден клас, който се използва често в складовете със запалими материали и административните сгради. Подходящи са за помещения с висок риск от пожар.

EI 60 – среден устойчив клас, в който вратите издържат до 1 час. Това са най-масово използваните противопожарни врати, защото осигуряват възможно най-доброто качество за цената си. Подходящи са за търговски центрове, обществени сгради, заведения и т.н.

EI 72 и EI 120 – много висок клас, който защитава останалите помещения за 2 часа. Тези врати са подходящи за помещения с много хора, както и за места, където има много голям човекопоток и голям риск от възникване на пожар.

В Борман се предлагат противопожарни врати EI 60 и EI 120. Те са сертифицирани по стандарта ISO 9001:2000 и се предлагат с гаранция от две години. Всички предлагани врати отговарят на изискванията за противопожарна безопасност в обществените и жилищните сгради. Вратите със стандартни размери се поддържат на склад, а индивидуалните поръчки се изпълняват до 35 работни дни.