Интересни факти за вратите

Въпреки, че използваме интериорни и входни врати постоянно, рядко им обръщаме особено внимание. Ето някои любопитни сведения за тази толкова важна за ежедневието ни и същевременно толкова подценявана част от заобикалящата ни среда:

  • В момента най-големите врати в света принадлежат на „гаража” на НАСА, в Космическия център Джон Ф.Кенеди – те са 4 на брой, предвидени да съхраняват космическите совалки и височината им е цели 139м (с повече от 40м. над Статуята на свободата!). Времето за пълно отваряне на всяка от тях е 45мин.
  • Най-старата запазена врата е на 1050г. Тя се намира в Уестминстърското Абатство в Лондон и заедно с останалата част от сградата е включена в Световното културно наследство на ЮНЕСКО.
  • Първият месец от годината – Януари, е кръстен така на древноримския бог Янус, който е бил пазител и покровител на вратите. За да го поканят в дома си, римляните поставяли вратите винаги да се отварят навътре и отправяли молитви към него всеки път, преди да отворят или затворят някоя врата.
  • Първата автоматична врата за гараж е създадена през 1926г, като се управлявала не безжично, а от разложен на няколко метра пред нея пулт.
  • В САЩ, и особено в щата Филаделфия, съществува традиция вратите на църквите и храмовете да се боядисват в червено. Хората там считат, че това ги предпазва от Сатаната и злите сили.
  • В Ирландия пък повечето врати на къщи са шарени и разноцветни, благодарение на бунта срещу Кралица Виктория. Когато тя починала, на населението било наредено да боядиса вратите на домовете си черни в знак на траур, но непримиримите хора се опълчили и обагрили вратите си във всички цветове на дъгата.
  • За родина на вратите се счита Древен Египет, където те били на особена почит, защото символизирали връзката между различните светове. Египтяните поставяли в гробниците врати, които не водят на никъде, като вярвали, че през тях душата на покойника ще премине в Отвъдното.
  • В Древен Рим върху всички входни врати бил изобразяван мъжки полов член, символ на богатство, плодородие и благополучие.
  • Въртящите врати са патентовани в САЩ през 1888г от архитекта Теофилус Ван Кенел. В Ню Йорк има специален закон за тяхното движение, забраняващ скорост над 15 оборота в минута, независимо от интензивността на преминаващия човекопоток.

И интересно – как да спестим от мястото, при условие че разполагаме с изключително малко пространство за кухнята си?

За мебелите и интериорните врати – къде, как и кога да поставите акцента при купуването на новите врати и мебели за дома? Вижте как…