За цените на входните врати

Когато трябва да се избират входни врати, независимо дали блиндирани или обикновени, цената е важен фактор, но в никакъв случай не е водещ. Преимуществено значение имат здравината на вратата и степента на сигурност, която осигурява. Разбира се, в това отношение разликата между блиндирани врати и обикновени дървени или  метални врати е много голяма, което се отразява и на тяхната цена, но всеки вид врати е подходящ за определени условия.

Цени на турски входни врати – брошура на Борман България – блиндирани врати в София

Както и при цените за вътрешни врати, голяма част от стойността на входните врати се определя в зависимост от материалите, които се влагат при производството им. За направата на блиндирани врати се използват голямо количество стомана (под формата на опорна конструкция и на покривни листове) и различни декоративни материали за естетическа визия, което е един от факторите за високата им цена. Следващи в класацията са дървените врати, тъй като естествената дървесина също е скъпа суровина, а и обработката й е трудна и продължителна. Най-евтини врати са металните неблиндирани и тези от MDF, които обаче са и най-неустойчиви както на външни влияния, така и на груба сила.

Вторият важен фактор при формиране цените на входните врати е тяхната система за сигурност, т.е. заключващите механизми, с които са оборудвани. Най-ниската степен на защита е единична брава със секретен ключ, която е подходяща при наличие и на други защитни механизми – втора врата, алармена система или жива охрана. Наличието на две или повече ключалки значително повишава нивото на сигурност. Поставянето на допълнително резе или верига върху обикновена външна врата също е удачен вариант, който подобрява съотношението цена-сигурност. Най-скъпите, но и най-надеждни защитни системи, се вграждат в блиндираните врати. Те включват два независими заключващи механизма с бронировка срещу разбиване, скрита трета ключалка тип резе и различен брой пасивни шипове от страната на пантите, които предотвратяват отварянето на вратата по принципа на лостовата система.

Постоянното динамично развитие на пазара и все по-конкретните изисквания на клиентите позволяват на компаниите да произвеждат качествена продукция на ниски цени, съсредоточавайки се в нишите, в които търсенето е най-голямо. По тази причина стандартните входни врати (по отношение на модел, размер и материал) , които са серийно производство, имат значително по-ниски цени от тези, изработвани по индивидуална поръчка, а предоставят същото качество и надеждност.